Hyvästi, sakaraliitin!

Vanhat sakaraliittimet jäävät historiaan. Kesäkuusta 2018 lähtien jokaisessa öljylämmityslaitteistossa pitää olla ajanmukainen liitin tai öljy jää saamatta.

Kesäkuussa 2018 voimaan astuu käytäntö, joka tähtää liittimien uusimiseen suomalaisissa öljylaitteistoissa: vanhanaikaiset sakaraliittimet pitää vaihtaa. Uudeksi liittimeksi kelpaa kahden tuuman nokkavipuliitin, esimerkiksi camlock-liitin.

Nokkavipuliittimen vaihdon saa tehdä vain Tukesin rekisterissä oleva öljylämmityslaitteistojen asennus- ja huoltoliike, ja se on kaikkein helpointa suorittaa normaalin lämmitysjärjestelmän huollon yhteydessä. Kustannus on noin 100-150 euroa. 

Sakaraliitin


Miksi uudistus on tarpeen, Teboilin lämmitys- ja energiamyynnin johtaja Asko Sikiö?

– Jos öljylaitteistossa on sakaraliitin, joudutaan täyttäessä siihen liittämään adapteri. Ylimääräisten osien kanssa säätäminen täyttötilanteessa on aina vähän kyseenalaista. Lisäksi pitkään palvellut sakaraliitin ei välttämättä ole enää tiivis.

Kun säiliön täyttäminen aiheuttaa tärinää ja rasitusta laitteistolle, vuosikymmeniä palvellut sakaraliitin voi falskata ja öljy pääsee valumaan muualle kuin säiliöön. Lopputulos ei ole kenenkään kannalta hyvä.

– Jos öljyä pääsee maahan omakotitalon öljytoimituksessa, puhutaan helposti kymmenien tuhansien eurojen vahingosta. Asukas on vastuussa laitteiston ajanmukaisuudesta, eli nyt kannattaa toimia hyvissä ajoin.

Nokkavipuliitin on siis investointi tulevaisuuteen – paitsi omiin lämpimiin varpaisiin, myös ympäristöön.

Nokkavipuliitin


Sikiö muistuttaa, että kyse on öljyalan yhteisesti sovitusta asiasta. Yksikään öljy-yhtiö ei tule ottamaan vastuuta öljyvahingosta, jonka pettävä liitin aiheuttaa. Niinpä öljy jätetään toimittamatta, mikäli liitintä ei ole vaihdettu ajallaan.

– Sakaraliitin pitää olla vaihdettuna kesäkuun 2018 loppuun mennessä. Säiliöautojen kuljettajat on ohjeistettu, että heinäkuusta eteenpäin ei sakaraliittimillä varustettuihin öljylaitteistoihin enää toimiteta öljyä, Sikiö kiteyttää.

 

Vaatimus täyttöliittimen vaihtamisesta standardin SFS 4429 mukaiseen kannelliseen nokkavipuliittimeen perustuu öljylämmityslaitteistoista annettuun kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen 314/1985.