Ryhdy e-laskun käyttäjäksi

E-lasku on pankkien kehittämä, kuluttajille tarkoitettu lasku, jonka laskuttaja toimittaa sähköisesti suoraan vastaanottajan verkkopankkiin. Voit tutustua e-laskun yleisiin ehtoihin verkkopankissasi tai e-lasku.info -sivustolla.

E-laskun edut

E-lasku on paperilaskua kätevämpi:
 • Helppo: laskun tietoja ei tarvitse itse näppäillä.
 • Nopea: lasku hyväksytään maksuun nappia painamalla.
 • Turvallinen: ei näppäilyvirheitä, lasku ei katoa postissa, luotettava tunnistus pankkitunnuksilla.
 • Laskut arkistoituvat verkkopankkiin.
 • Laskuista ei tule jätettä.
…eikä kuitenkaan liian erilainen:
 • Eräpäivää voi muuttaa.
 • Laskua ei veloiteta tililtä ilman hyväksymistäsi.
 • Voit valita laskun menevän maksuun automaattisesti.
 • Voit tallentaa laskun omalle koneellesi tai ottaa siitä kopioita.
E-laskun turvallisuus on huippuluokkaa:
 • Pankit tunnistavat tarkkaan e-laskun osapuolet. Verkkolaskua on erittäin vaikea väärentää, eikä verkkopankkiin voi lähettää e-laskuja muu kuin sopimuksen tehnyt yritys.
 • Laskuihin ei pääse käsiksi ilman pankkitunnuksiasi, joten muut eivät pääse katsomaan tai hyväksymään laskujasi.
 • Verkkopankkiin tulleita laskuja ei voi varastaa esimerkiksi henkilötietojen väärinkäytöksiä varten.

Näin saat e-laskun käyttöösi:

 1. Kirjaudu verkkopankkiisi
  Verkkopankkiin kirjautuminen onnistuu pankkisi myöntämän käyttäjätunnuksen ja kertakäyttöisen tunnusluvun avulla. Hyväksy antamasi tiedot ja jatka vierailuasi verkkopankkiin. Saat pankkitunnukset ja lisäopastusta pankistasi.

 2. Tee päätös e-laskusta
  Kätevimmin e-laskun voit valita laskun maksamisen yhteydessä. Kun olet hyväksynyt syöttämäsi paperilaskun, voit valita jatkossa laskun toimitustavaksi e-laskun. Verkkopankissa on oma osio e-laskulle ja/tai e-palvelulle. Tästä osiosta löydät kaikki tarvitsemasi tiedot ja ohjeet.

 3. Solmi e-laskusopimus
  E-laskusopimus on helppo solmia. Hyväksymällä ehdot ja esittämällä toiveesi (rasti ruutuun) saat välittömästi ilmoituksen voimassaolevasta e-laskusopimuksesta. Ilmoituksessa on mainittu myös vastaanotto-osoitteesi, joka välitetään toiveidesi mukaisille e-laskupalvelua tarjoaville laskuttajille. Pankki välittää laskusi suoraan verkkopankkiisi, sekä säilyttää niitä 18 kuukautta.

 4. Valitse e-laskuttajasi
  Voit myös etsiä omat laskuttajasi laskuttajalistalta. Jo useat yritykset ja yhteisöt tarjoavat e-laskupalvelua asiakkailleen. Löydät laskuttajat helposti nimen tai tilinumeron perusteella. Tilaa laskuttajaltasi e-lasku. Laskuttajasi pyytää tilauksen yhteydessä sinulta tarkempia lisätietoja (Teboil pyytää sopimusnumeroa), joten useimmiten tarvitset paperilaskusi lähettyville. Tilauksen jälkeen voit vielä tarkastella pankin välittämiä tietoja – tietoja sinusta laskunmaksajana ja myös tietoja tulevasta e-laskuttajastasi. Pankki ilmoittaa valitsemillesi laskuttajille e-laskusopimuksen solmimisvaiheessa saamasi vastaanotto-osoitteen ja antamasi yksilöintitiedot, joiden avulla laskuttaja osaa vaihtaa sinulle uuden laskutusosoitteen. Laskuttaja huomioi e-laskutoiveesi mahdollisimman nopeasti.

 5. Odota e-laskuilmoitusta
  Saat ilmoituksen verkkopankkiisi saapuneista laskuista. Tarkasta laskun sisältö, maksa lasku eräpäivänä tai viesti laskuttajalle korjaustoiveistasi. Laskunmaksajana voit käsitellä laskutietoja oman aikataulusi ja pankkisi säilytysajan puitteissa. E-lasku ei ole suoraveloitus, sillä laskun summa veloitetaan tililtäsi vasta hyväksyntäsi jälkeen. Voit toki halutessasi valita laskun menemään suoraan tililtäsi eräpäivänä. Pysyt aina tilanteen tasalla!

 6. Maksa e-laskulla
  E-laskujen ulkonäkö vaihtelee. Laskun perustiedot löytyvät kuitenkin helposti. Laskuerittelyn saat avattua erillisestä linkistä, jonka nimi ja sijaintikohta vaihtelee pankkiohjelmittain.

 7. E-laskut arkistossa
  Kaikki e-laskusi tallentuvat verkkopankkiisi, ja ne säilyvät arkistossa pankin määrittämän ajanjakson. Jos haluat edelleen hypistellä paperilaskuja ja jatkaa laskujen mapitusta, niin voit tulostaa e-laskusi ja hoitaa arkistointirutiinisi vanhaan malliin.
E-laskulla saat sujuvuutta arkeesi!

 

Lähde: Finanssialan Keskusliitto