Arja Ikonen, Teboil Kangasniemi Lapaskangas

Vuoden Teboil-kauppias 2010

Kuorma-autoilija Ilmo Ylönen aloitti Teboil-kauppiaana Kangasniemellä 1971. Tytär Arja tuli Puulan Koneen palvelukseen 1976 suoraan peruskoulusta, mutta jo sitä ennen hän oli siskojensa kanssa ollut kaikki koulun loma-ajat töissä asemalla tankkaamassa autoja.

Ajatus yrityksen jatkamisesta kypsyi pikkuhiljaa.

”Yrittäjyyttä on ollut omassa suvussani isovanhemmista alkaen, kuten myös puolisoni Rauno Ikosen suvussa, joten se oli jotenkin itsestäänselvyys. Rauno itse on puolestaan kuljetusyrittäjä, ja hän ajaa Teboilin polttoaineita Etelä-Savon alueella.”

Arja sanoo yrittäjyydessä parasta olevan vapaus tehdä asiat omalla tavalla, niin hyvin tai huonosti kuin haluaa.

"Toki se myös näkyy lopputuloksessa - edestään löytää, jos menee sieltä, missä aita on matalin”, hän toteaa. ”Koko ajan on mietittävä uusia bisnesideoita ja parannettava palvelua pysyäkseen mukana kilpailussa. Toisaalta kilpailu pitää virkeänä ja pistää meidätkin yrittämään enemmän.”

Ideoita ja yritystä Arjalla taustavoimineen kyllä riittää; asemalla aloitettiin maaliskuussa 2017 mittavat perusparannus- ja laajennustyöt. Keittiö-, myymälä-, sosiaali- ja toimistotilojen remontti sekä kokonaan uusi toinen kerros vuokrattavine kokous- ja saunatiloineen valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Valtatie 13:n varrella sijaitsevan Teboil Lapaskankaan vahvuuksiksi Arja nostaa hyvän ja osaavan henkilökunnan sekä monipuolisen ruokatarjonnan. ”Meidän noutopöytälounaamme on todella suosittu, jonka lisäksi valinnanvaraa on á la carte -annoksista Kotipizzan pitsoihin ja Rollsin hampurilaisiin.”

Arja aloittaa työpäivänsä yleensä jo aamukuudelta. ”Meillä on toimintaa kahdessa eri toimipisteessä ja 23 työntekijää, joten nykyään päiväni tuppaavat täyttymään hallinnollisista tehtävistä. Haluan silti  sisällyttää jokaiseen päivään myös asiakaspalvelua ja olla täällä sellainen ’joka paikan höylä’.”

Työkiireet unohtuvat mökillä Lapinsalon saaressa Puulavedellä, jossa riittää puuhaa risusavotasta saunan maalaukseen. Myös matkustelu on mieluista, kohteiden vaihdellessa Äkäslompolosta New Yorkiin. ”Tämän hetken ykkösjuttu on kuitenkin poikamme Juhan pikkuisen Olivia-tytön mummona häärääminen”, Arja hymyilee.

Teboil Lapaskangas