Jukka Karttunen, Teboil Liperi Käsämä

Teboil Käsämän kauppiaalla Jukka Karttusella tuli elokuussa komeat 20 vuotta täyteen Teboil-yrittäjänä. Jo ennen kauppiasuraa Teboil-huoltamot olivat tulleet Jukalle tutuiksi, sillä hän ehti kiertää niitä kymmenisen vuotta autotarvikkeiden edustajana, kunnes 1996 selkäleikkaukseen johtanut tapaturma pisti hakemaan vaihtoehtoa jatkuvalle autossa istumiselle. ”Joensuun Kirkkokadun Teboil-kauppias Mika Nykyri pyysi minua töihin asemalleen, mutta kun en siitä syttynyt, hän ehdotti toiseksi osakkaaksi ryhtymistä ja siihen sitten tartuin elokuussa 1997.”

Vuonna 2002 Jukka sai vastuulleen myös Käsämän Teboilin Liperissä. ”Neljä vuotta vedin kauppiaana molempia asemia, joskin pääsääntöisesti olin fyysisesti Joensuussa. Sitten pääsiäisenä 2006 renkaanvaihtoja huhkiessani selkä taas pamahti. Sairaalassa maatessa mietin, että nyt on pakko hellittää vähän ja päätin luopua Kirkkokadun asemasta. Työeläkepapereitakin tarjottiin, mutta ei tässä niin helpolla anneta periksi”, Jukka hymähtää.

Hän toteaa parasta huoltamoyrittäjyydessä olevan tietty itsenäisyys, oman työajan käytön vapaus sekä tietysti vuosien varrella tutuksi tullut vakioasiakaskunta. ”Haasteellisinta puolestaan on kustannusrakenteen optimointi, että homman saa pidettyä kannattavana.”

Asemansa vahvuuksiksi Jukka nostaa kokeneen henkilökuntansa sekä aseman hyvän sijainnin vilkkaan Kuopio-Joensuu-valtatien varressa. ”Raskasta liikennettä pysähtyy meillä kohtalaisen paljon ja lounaspöytä sekä muu kahvio-ravintolan myynti on keskeisessä asemassa.”

Jukan työpäivä alkaa aamukahdeksan tienoilla kotitoimistossa paperitöillä. ”Asemalla päivät kuluvat sekalaisissa hommissa, teen tilauksia ja olen kassalla. Keittiöstä pysyn poissa, mutta muuten tartun tehtäviin tarpeen mukaan”, Jukka sanoo.

Asema pyörii kauppiaan lisäksi viiden kokoaikaisen ja yhden osa-aikaisen työntekijän voimin. Pienestä pitäen töissä mukana kulkenut poika Ville, 21, aloitti asemalla täysipäiväisenä tänä syksynä. ”Omiin eläkepäiviin on vielä muutama vuosi, mutta alan nyt pikkuhiljaa siirtämään kauppiasvastuuta Villelle”, Jukka paljastaa.

Vapaa-ajallaan Jukka viihtyy kesäisin vesillä ja talvella moottorikelkan satulassa. Myös rakentamista voinee kutsua harrastukseksi - vuosien varrella Jukan tontille on noussut talon lisäksi useampia ulkorakennuksia muun muassa hänen keräilemiään vanhoja autoja ja mopedeja varten.

Teboil Simpele Käsämä