Niina Komi, Teboil Imatra Lappeentie

Teksti ja kuvat: Irmeli Jokilampi
Julkaistu Bensiiniuutiset-lehdessä 4/2016

Niina Komi luotsaa iloiseen ja rauhalliseen tapaansa Teboil Lappeentietä Imatran keskustassa. Mukana touhuaa välillä yksivuotias tytär Sara, joka on sulattanut kanta-asiakkaiden sydämet. Niina on itsekin kasvanut huoltoasemalla, jota piti aiemmin hänen äitinsä.

Teboil Lappeentietä pyörittävällä Imatran Keskus-TB Oy:llä on nuori kauppias mutta pitkät perinteet. Niina Komin äiti Tuula Komi ja isäpuoli Markku Päivinen ostivat aseman vuonna 1988. Sitä ennen he pitivät vuodesta 1984 keskusliikenneasemaa Imatran Mansikkalassa, pari vuotta vielä keskustan aseman hankkimisen jälkeenkin. Markku Päivisen menehdyttyä vuonna 2001 Tuula Komi jatkoi liiketoimintaa. Heinäkuussa 2013 tehtiin sukupolvenvaihdos ja Niina Komi ryhtyi kauppiaaksi. Tuula Komi kouluttautui uudelle alalle ja toimii nyt 28 bensiinikauppiasvuoden jälkeen hoiva-avustajana vanhusten palvelutalossa Helsingissä.

– Minusta on kiva tehdä itselleni töitä ja päättää asioista. Jos tekisin jotakin muuta kuin tätä, tuskin olisin kuitenkaan vieraalla töissä, Niina Komi sanoo.

Niina on ollut huoltoasemalla töissä koko ikänsä, täysipäiväisestikin jo kymmenisen vuotta. Välillä hän on poikennut baarimikkona yökerhossa ja opiskelemassa tradenomiksi pääaineenaan markkinointiviestintä. Lisäkoulutusta kertyi huoltamoalalle suunnatulta kurssilta, jonka päätteeksi Niina suoritti myynnin ammattitutkinnon.

– Se oli monipuolinen ja hyödyllinen koulutus. Oli kiva opiskella yhdessä eri ketjuista tulleiden huoltamoalan ihmisten kanssa, Niina muistelee.

Tauon työuraan toi äitiysloma, jolta Niina palasi maaliskuussa. Työpäivät huoltoasemalla ovat Sara-tyttären myötä lyhentyneet. Se tietää yrittäjälle usein paperihommia yötä myöten, kun pieni päivänsäde nukkuu.

– Äitiyslomalla huomasin, että asiat hoituivat hienosti, vaikka olinkin pois. Meillä on tosi hyvä porukka ja voin luottaa työntekijöihin. Yksi heistä toimi aseman vastaavana äitiyslomani ajan, Niina kehuu joukkoaan.

Henkilökunta on tämän aseman vahvuus, josta Niina saa toistuvasti kehuja asiakkailta. He elävät asiakkaiden kanssa arjessa. Äitiysloma opetti kauppiasta delegoimaan tehtäviä entistä enemmän. Työntekijät ovat tunnollisia ja asiat keskustellaan auki.

Teboil Lappeentiellä työskentelee Niina Komin lisäksi neljä osaavaa naista. Se ja bensiinikauppiaan nuoruus aiheuttavat joskus hieman huvittavia tilanteita, kun asiakkaat ja jopa tavarantoimittajien edustajat etsiskelevät henkilökunnasta miestä.

– Jos saisin jotakin muuttaa, niin ihmisten asenteita. On ihmisiä, jotka ajattelevat, että naiset eivät tiedä huoltoasemalla mistään mitään. Pitäisikö meidän palkata joku huoltomies, että saisimme uskottavuutta? Myyntimiestenkin on joskus vaikea tajuta, että kauppias on nuori nainen, Komi naurahtaa.

Kahvio ja pelit kivijalkana

Keskusta-asemalla käy paljon paikallisia asiakkaita. Liikevaihdosta eniten tuo 49-paikkainen kahvio, jonka laajentamista Komi suunnittelee. Terassi tarjoaa lisäpaikkoja kesäaikaan. Toiseksi tärkein osa toimintaa ovat pelit. RAY:n pelikoneita asemalla on peräti seitsemän, lisäksi Veikkauksen ja Fintoton pelipisteet. Myymälästä saa sekä syötävää ja juotavaa että autotarvikkeita. Autonpesukin onnistuu.

– Tämä on huoltoasema. Vaikka meillä ei ole autonhuoltoa, kyllä täältä pitää saada öljyt, pyyhkimensulat ja muut autotarvikkeet. Ei pelkkää kahvia ja pullaa, Komi linjaa.

Takavuosina kilpailua ei juuri ollut. Nyt tilanne on muuttunut, kun uusi kauppias on pistänyt aiemmin vaisusti toiminutta Shell-huoltoasemaa kuntoon ja lähistölle on tullut uusi konditoria. Toisaalta litramyynti on vähän noussut, koska kaksi venäläisomisteista Neste-asemaa lopettivat Imatralla toimintansa. Uusia asiakkaitakin on tullut.

– Muuttunut kilpailutilanne haastaa meitä, mutta se on hyväksi. Se pakottaa näkemään erilailla ja uudistamaan toimintaa, yrittämään enemmän, Komi sanoo.

Vaikka Komi teetti keittiöremontin, muutti koko myymälän ja laajensi terassia aloittaessaan kauppiaana kolme vuotta sitten, kehittämissuunnitelmia riittää. Myymälän hän haluaisi päivittää tähän päivään uusien hyllyjen ja esittelytelineiden avulla, tehdä siitä pienemmän mutta toimivamman. Kahvioon pitäisi saada asiakaspaikkoja lisää, koska asiakasmäärät ovat kasvussa.

Teboil Imatra Lappeentie