Raimo Lehtinen, Teboil Pirkkala

Vuoden Teboil-kauppias 2018

”Me tehdään kaikkea sitä, mitä muut ei tee, sillä palvelu on ainoa, millä voimme erottautua”, sanoo Pirkkalan Teboilin emerituskauppias Raimo Lehtinen. ”Hinausfirmoja ja hätäkeskusta myöten tiedetään, että meiltä saa apua auto-ongelmiin aamuvarhaisesta iltamyöhään, mutta suhtaudumme vakavasti asiakkaidemme pieniinkin tarpeisiin, oli kyseessä sitten lastenrattaiden ruuvin kiristäminen tai polkupyörän renkaan täyttäminen.”

Myös esimerkiksi polttimoita ja pyyhkijän sulkia löytyy suoraan hyllystä valtava valikoima, ja ne vaihdetaan asiakkaan autoon odottaessa – ”tietenkin!”.

Työ kantaa hedelmää, sillä Pirkkalan Teboil on tänä vuonna äänestetty sekä Pirkanmaan parhaaksi huoltoasemaksi että koko Suomen parhaaksi Teboiliksi. Myös liikevaihto on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta.

”Me ei pärjätä isoille liikenneasemille niiden vahvuusalueilla, mutta eivät nekään pärjää meille. Tämä on paikallisten toinen olohuone.”

Raimo Lehtinen vaihtoi tekstiilitehtaan työn- ja tuotannonjohtotehtävät huoltamoyrittäjyyteen 1982. ”Omana herrana oleminen kiinnosti. Lähes vuoden pyöritimme asemaa kaksin vaimoni Hannelen kanssa, kunnes palkattiin ensimmäinen työntekijämme Markus Keskuoja, joka muuten on meillä edelleen töissä, vastaten nykyisin huoltopuolesta.”  

1989 valmistui uusi huoltamorakennus, johon tulivat myös autopesukone ja yhden auton huoltohalli. ”Huoltopuoli toimii täydellä kapasiteetilla kahdessa vuorossa sekä lauantaisin, mutta laajennustarve on kova, sillä töitä olisi tarjolla paljon enemmän kuin voimme ottaa. Joka syksyinen ja keväinen rengassesonki on vielä aivan oma lukunsa, silloin töitä paiskitaan lähes ympäri vuorokauden.”

Kahviopuolella aseman myyntihitti ovat Hot Wings, tuliset kanansiivet, joiden dipit tehdään itse oman reseptin mukaan. Uusin tuote on hampurilainen huippulaatuisella 200 gramman pihvillä. ”Olemme innokkaita kokeilemaan ja kehittämään uutta, ja se on myös menestymisen ehdoton edellytys. Meidän on pystyttävä tarjoamaan jotain erilaista ja parempaa kuin kaikki muut, niin palvelun kuin tuotteiden osalta”, Raimo toteaa.

Viitisen vuotta sitten kauppiasvastuu siirtyi Raimon pojille, joista Jarno, 45, on työskennellyt asemalla vakituisesti vuodesta 1993 ja Karri, 39, vuodesta 1996. ”Pojathan ovat suunnilleen asuneet täällä pienestä pitäen ja kasvaneet toimintaan mukaan. Nykyisin täällä pyörivät jo lastenlapset.”

Vaikka Raimo onkin virallisesti eläkkeellä, hänet löytää huoltamon kassan takaa edelleen päivittäin. ”Yrittäjyys on asennekysymys enemmän kuin jaksamiskysymys. Tämä on elämäntapa.”

Teboil Pirkkala