Öljylämmityslaskussa säästyvät eurot kannattaa käyttää järjestelmän huoltoon ja remonttiin

Lämmitysöljy on halventunut maailmanmarkkinahintojen pudotessa, ja monien asiantuntija-arvioiden mukaan hinnat maailmanmarkkinoilla saattavat pysytellä alhaalla myös pitkälle eteenpäin. Öljylämmittäjien kannattaakin nyt käyttää öljylaskussa säästyvät eurot huoltoihin ja remontteihin, jotka parantavat lämmitysjärjestelmän energiatehokkuutta, todetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.

- Säännöllisesti huollettu lämmitysjärjestelmä on huoltamatonta energiatehokkaampi eikä siis tuhlaa energiaa. Kun huolloista huolehditaan, järjestelmä toimii kuten pitää ja öljyä kuluu vähemmän, korostaa erityisasiantuntija Eero Otronen.

Lämmitysöljyn litrahinta on tänä vuonna liikkunut keskimäärin 80 sentín tuntumassa. Hinnat ovat laskeneet vuoden takaisesta tasosta noin neljänneksen ja toissa syksyisestä tasosta yli 30 prosenttia. Hinnoissa on aina normaalia, kilpailusta johtuvaa vaihtelua. Keskiverto öljylämmittäjä on saavuttanut noin 600-800 euron säästön vuositasolla, jos verrataan muutamaan edelliseen vuoteen.

Arvio on tehty 2 300 litran vuosikulutuksella. -Rahallisen säästön määrä vaihtelee ja riippuu luonnollisesti aina siitä, millainen kiinteistö on kyseessä kaiken kaikkiaan, huomauttaa Otronen.

Poltin, säädöt, kattila

Tärkeää on muistaa poltinhuolto ja lämmityksen säätölaitteiden kunnon tarkastus.

Öljypoltin tulee huoltaa joko kahden vuoden välein tai 5 000 öljylitran kulutuksen jälkeen riippuen siitä, kumpi rajapyykki saavutetaan ensiksi. Yli kymmenen vuotta vanha poltin tulisi huoltaa vuosittain. Jos polttimella on ikää jo 15-20 vuotta, on korkea aika vaihtaa se uuteen.

Koko öljylämmityslämmitysjärjestelmää ajatellen oleellista on kattilan kunto. Yli-ikäinen kattila kannattaa vaihtaa uuteen, joka parantaa energiatehokkuutta sekä pienentää öljynkulutusta. Uusimista on aika ruveta suunnittelemaan, kun vanhalla kattilalla on ikää 20-25 vuotta. Jos kattila on asennettu ennen vuotta 1985, on korkea aika uusia se nyt.

Uuden kattilan hyötysuhde voi olla jopa kymmeniä prosentteja vanhaa parempi, ja lämmityskustannukset alentuvat kattilan uusinnassa saman verran. Lisäksi uusi kattila on vanhaa varmempi toiminnassaan.

Huolto luvanvaraista toimintaa

Öljypolttimen ja -kattilan huolto ovat luvanvaraista toimintaa. Ammattilainen osaa talossa käydessään samalla neuvoa lämmittäjää myös muissa häntä askarruttavissa kysymyksissä.

Kun huolto on ajankohtaista, voi ottaa yhteyden joko ennestään tuttuun huoltoliikkeeseen tai katsoa alan ammattilaisten yhteystietoja verkosta. Tietoja löytyy keskitetysti esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistyksen sivujen urakoitsijahausta www.ley.fi.

Öljylämmitykseen liittyvistä kysymyksistä löytyy tietoa verkosta muun muassa Öljyalan Palvelukeskuksen öljylämmittäjän neuvontasivuilta www.oljylammitys.fi.