Huollettu öljylämmityslaitteisto on energiatehokas

Asianmukaisesti huollettu öljylämmityslaitteisto on energiatehokas. Kunnossa oleva laitteisto myös säästää euroja, kun laitteet toimivat, kuten niiden pitää ja polttoöljyn kulutus vähenee verrattuna huoltamattomaan laitteistoon. Nyt lämmitysöljyn hinnassa säästyvät eurot kannattaakin käyttää järjestelmän huoltoihin ja remontteihin.

Öljylämmityslaitteisto ei tarvitse huoltoa usein, mutta kuitenkin aika ajoin. "Huolto on asia, jonka lykkääminen on säästämistä väärässä kohtaa, kun ajatellaan lämmityslaitekokonaisuutta ja kustannuksia", toteaa erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Lämmitysöljyn litrahinta on tänä vuonna liikkunut keskimäärin 75 sentin tuntumassa. Hinta on laskenut vuoden 2015 keskihinnasta reilut 10 prosenttia ja toissa syksyisestä tasosta noin 25 prosenttia.

Hinnoissa on aina normaalia, kilpailusta johtuvaa vaihtelua. Keskiverto öljylämmittäjä on saanut noin 600-700 euron säästön vuositasolla, jos verrataan muutamaan edelliseen vuoteen. Arvio on tehty 2 300 litran vuosikulutuksella. Rahallisen säästön määrä vaihtelee ja riippuu luonnollisesti aina siitä, millainen kiinteistö on kaiken kaikkiaan kyseessä.

Poltin ja kattila – mitä ja milloin

Öljypoltin kannattaa huoltaa vuosittain tai viimeistään silloin, kun on kulutettu noin 5000 öljylitraa. Kattila puhdistetaan kerran vuodessa, vanha kattila useammin. Kattilan hormi pitää nuohota kerran vuodessa.

Kovin iäkkäät kattilat eivät vastaa nykyajan energiatehokkuusvaatimuksia. Vaihtamista kannattaa ruveta suunnittelemaan kattilan ollessa 20-25 vuotta vanha. "Jos kattila on asennettu ennen vuotta 1985, on korkea aika uusia se", neuvoo Eero Otronen.

Uuden kattilan avulla lämmityksen energiatehokkuus paranee selvästi ja öljynkulutus vähenee, mikä pienentää polttoainelaskua. Lisäksi uusi kattila on toimintavarma verrattuna yli-ikäiseen kattilaan.

Huolto luvanvaraista toimintaa

Öljypolttimen ja -kattilan huolto ovat luvanvaraista toimintaa. Ammattilainen pystyy huollon yhteydessä myös neuvomaan lämmittäjää häntä askarruttavissa kysymyksissä.

Kun huolto on ajankohtaista, voi ottaa yhteyden joko ennestään tuttuun huoltoliikkeeseen tai katsoa alan ammattilaisten yhteystietoja verkosta. Tietoja löytyy keskitetysti esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistyksen sivujen urakoitsijahausta www.ley.fi. Verkosta löytyvät luonnollisesti myös huoltoliikkeiden omat verkkosivut yhteystietoineen. Tuttaviltakin voi saada hyviä vinkkejä huoltoliikkeistä.

Öljylämmitykseen liittyvistä kysymyksistä löytyy tietoa verkosta muun muassa Öljyalan Palvelukeskuksen öljylämmittäjän neuvontasivuilta www.oljylammitys.fi.