Valitse kaksipyöräiseen oikeat öljyt

Kevään lämmetessä on mukava lähteä liikkeelle moottoripyörillä ja mopoilla. Ennen käyttöönottoa on hyvä varmistua siitä, että moottori saa moitteetonta voitelua.

Moottoripyörän öljyllä monta tehtävää

Nelitahtisilla moottoreilla varustetuissa kaksipyöräisissä on yleistä, että sama öljy voitelee sekä moottorin, vaihteiston ja monilevykytkimen. Tämän vuoksi moottoripyörässä onkin syytä käyttää erityisesti moottoripyöriä varten kehitettyä Teboil 4T SuperBike Oil 15W-50 -öljyä. Täyssynteettinen öljy säilyttää voiteluominaisuutensa erinomaisesti myös kuumassa ja sen kitka- ja paineenkesto-ominaisuudet on suunniteltu öljykylpykytkintä ja vaihteistoa ajatellen.

Öljyn määrä onkin syytä tarkistaa säännöllisesti. Usein moottorin kyljessä on pieni ikkuna, josta öljyn määrän voi todeta katsomalla. Joissakin ajoneuvoissa on olla myös öljytikku. Oikea tarkastustapa kannattaa varmistaa käyttöohjekirjasta.

Kaksitahtisiin öljy bensiinin sekaan

Kaksitahtisia moottoreita käytetään varsin paljon mopoissa sekä esimerkiksi motocross-käyttöön suunnitelluissa moottoripyörissä. Kaksitahtisen moottorin etuna on kevyt ja yksinkertainen rakenne. Näissä moottoreissa voiteluaine kulkeutuu moottoriin bensiinin mukana. Varsinkin uudemmissa ajoneuvoissa on usein tuoreöljyvoitelujärjestelmä, joka annostelee öljyn automaattisesti erillisestä säiliöstä. Säiliön pinnan taso on syytä tarkistaa säännöllisesti. Erittäin suositeltavaa on pitää ajoneuvossa jatkuvasti mukana öljypullo, josta öljyä voi tarvittaessa täydentää.

Perinteisemmissä ratkaisuissa öljy sekoitetaan itse polttoaineen sekaan. Öljyä lisätään tyypillisesti noin kaksi prosenttia polttoaineen tilavuudesta. Oikea seossuhde on kuitenkin syytä tarkistaa käyttöohjekirjasta. Usein tieto oikeasta seoksesta voi löytyä myös ajoneuvoon liimatusta tarrasta. Öljyä on oltava riittävästi, jotta moottorin liikkuvat osat tulevat voidelleiksi. Liian suuri öljyn määrä aiheuttaa savutusta ja moottorin karstaantumista.

Valitse oikea 2T-tuote

Teboilin valikoimassa on useampia erilaisia kaksitahtiöljyjä:

  • Teboil 2T Bike on erittäin suorituskykyinen täyssynteettinen kaksitahtiöljy, joka sopii hyvin myös katalysaattoreilla varustettuihin ajopeleihin.
  • Teboil 2T Mix on perinteinen mineraaliöljyperustainen öljy, joka soveltuu vanhempiin ja matalaviritteisempiin kaksitahtimoottoreihin, joissa ei ole katalysaattoria.
  • Teboil 2T Snow on suunniteltu erityisesti kylmissä olosuhteissa toimivia moottorikelkkoja varten, mutta se sopii hyvin myös muihin kaksitahtimoottoreihin.

Venekäyttöön tarkoitettua 2T Special Outboard -öljyä ei suositella mopojen ja moottoripyörien moottoreiden voiteluun. 

Kaksitahtimoottoreilla varustetuissa ajoneuvoissa on erillinen voiteluöljy vaihteistolle. Vaihteiston voiteluun sopii useissa tapauksissa Teboil 4T SuperBike Oil 15W-50. Sekä neli- että kaksitahtisissa skoottereissa on usein variaattorivaihteisto, joka ei vaadi voitelua.