Lämmitysöljyn toimituslogistiikka

Öljytoimitusten suunnittelu vaatii huomattavaa tarkkuutta, jotta toimittaminen olisi kokonaisuuden kannalta mahdollisimman tehokasta ja nopeaa.

Säiliöautot lastataan pääsääntöisesti rannikolla sijaitsevilla varastoilla, jolloin lisähaastetta tuovat pitkät ajomatkat muuttuvine sää- ja liikenneolosuhteineen.

Säiliöautojen vetoisuus on noin 50 000 litraa polttoainetta, mikä tarkoittaa, että yhdessä kuormassa on usein suunniteltuna useamman kymmenen asiakkaan tilaukset. Tietty toimitusalue pyritään aina ajamaan kerralla tyhjäksi, mikä vuorostaan luo haasteita kellonaikatoiveiden osalta, jotka vaihtelevat asiakkaasta riippuen aamusta iltamyöhään.

Tilauskanta saattaa myös ruuhkautua hyvinkin yllättäen poikkeuksellisten sääolosuhteiden tai sääennusteiden vuoksi. Ruuhka voi muodostua yhden päivän aikana, jonka vuoksi asiakkaita on vaikeaa tiedottaa siitä etukäteen.

Vaikka tilauksia pyritään toimittamaan alueittain ja saapumisjärjestyksessä, kuuluu öljytoimitusten luonteeseen, että tilauskanta elää jatkuvasti ja ajojärjestelijät joutuvat päivittäin muuttamaan suunnitelmia ja priorisoimaan tiettyjen asiakkaiden tilauksia (lämpölaitokset, sairaalat, alukset, vanhainkodit jne.).

Öljytilaus kannattaakin aina pyrkiä tekemään vähintään kaksi viikkoa ennen öljyn loppumista.