Hyvästi, sakaraliitin!

Vanhat sakaraliittimet ovat jääneet historiaan. Kesäkuusta 2018 lähtien jokaisessa öljylämmityslaitteistossa on pitänyt olla ajanmukainen liitin tai öljy on jäänyt saamatta.

Kesäkuussa 2018 voimaan astuneen käytännön tarkoituksena on ollut uusia vanhanaikaiset sakaraliittimet. Uudeksi liittimeksi kelpaa kahden tuuman nokkavipuliitin, esimerkiksi camlock-liitin.

Nokkavipuliittimen vaihdon saa tehdä vain Tukesin rekisterissä oleva öljylämmityslaitteistojen asennus- ja huoltoliike, ja se on kaikkein helpointa suorittaa normaalin lämmitysjärjestelmän huollon yhteydessä. Kustannus on noin 100-150 euroa. Asennus- ja huoltoliikkeitä voi hakea Lämmitysenergia Yhdistys Ry:n sivulta. 

Sakaraliitin

Vanha sakaraliitin edellytti öljylaitteistossa adapterin käyttöä ja ylimääräisten osien käyttö täyttötilanteessa on aina vähän kyseenalaista. Lisäksi on mahdollista, että pitkään palvellut sakaraliitin ei ole enää tiivis. Kun säiliön täyttäminen aiheuttaa tärinää ja rasitusta laitteistolle, vuosikymmeniä palvellut sakaraliitin voi falskata ja öljy pääsee valumaan muualle kuin säiliöön. Jos öljyä pääsee valumaan maahan omakotitalon öljytoimituksessa, puhutaan helposti kymmenien tuhansien eurojen vahingosta. Asukas on vastuussa laitteiston ajanmukaisuudesta.

 Nokkavipuliitin

Uudistuksessa on kyse öljyalan yhteisesti sovitusta asiasta. Yksikään öljy-yhtiö ei ota vastuuta öljyvahingosta, jonka pettävä liitin aiheuttaa. Mikäli liitintä ei ole vaihdettu, jätetään öljy toimittamatta.

Vaatimus täyttöliittimen vaihtamisesta standardin SFS 4429 mukaiseen kannelliseen nokkavipuliittimeen perustuu öljylämmityslaitteistoista annettuun kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen 314/1985.