Valinnan vaikeutta – vai helppoutta?

Mikä on oikea öljy minun autooni? Miksi vaihtoehtoja pitää olla niin paljon? Kun katsoo huoltoaseman tai valintamyymälän öljyhyllyä, valikoiman laajuus voi hämmentää. Tavallisen autoilijan ei tarvitse tuntea itseään tyhmäksi. Suhteellisen usein autoalan ammattilaisetkin joutuvat näkemään vähän vaivaa oikean öljyn löytämiseksi.

Pauli Riikonen

Teboilin voiteluaineasiantuntija
insinööri Pauli Riikonen


Me Teboililla haluamme auttaa asiakkaitamme valitsemaan käyttötarpeeseen sopivan voiteluaineen. Usein oikea öljy löytyy helpoiten käyttämällä hakukonetta osoitteessa www.teboil.fi/voiteluaineet, sivu toimii sujuvasti myös mobiililaitteilla. Henkilö- ja pakettiautojen kohdalla haun voi tehdä näppärästi rekisteritunnusta käyttämällä. Vaihtoehtoisesti haun voi tehdä merkki- ja mallitietojen perusteella. Tällä tavalla pääset käsiksi myös erikoisempien ajopelien öljysuosituksiin.

Öljyhyllystä löytyy myös perinteiset paperiset valintataulukot, jotka helpottavat valintaa. Käyttöohjekirjasta on vielä hyvä tarkistaa ajoneuvon valmistajan asettamat suorituskykyvaatimukset, jolloin öljyn sopivuudesta voi varmistua vertaamalla käyttöohjekirjassa olevia luokituksia pakkausmerkintöihin.

Yleensä autoilija tarvitsee autoonsa moottoriöljyä. Moottoriöljy vaihdetaan säännöllisesti ja sitä myös kuluu autolla ajettaessa. Normaalin öljynkulutuksen vuoksi moottoriöljyn määrää on syytä tarkkailla myös öljynvaihtojen välillä. Auton käyttöohjekirjassa on kerrottu, kuinka moottoriöljyn määrä tarkastetaan. On järkevää pitää saatavilla litran pullo autoon sopivaa öljyä mahdollisia lisäystarpeita varten.

Autoissa on öljyä myös voimansiirrossa ja usein myös ohjaustehostimessa. Jos autossa on kaikki kunnossa, näiden öljyjen määrän ei pitäisi vähetä autolla ajettaessa. Nämä öljyt myös vaihdetaan harvemmin kuin moottoriöljyt.

Mikä on parasta öljyä?

Moni varmasti ihmettelee, miksi erilaisia moottoriöljyjä pitää olla niin paljon. Yhtään turhaa tuotetta Teboilin valikoimassa ei kuitenkaan ole. Lähtökohtana öljyjen suunnittelussa on autovalmistajien asettamat suorituskykyvaatimukset. Yhä useammin uusilla automalleilla on omia erityisvaatimuksia. Yksi autovalmistaja voi edellyttää tietynlaista moottoria suojaavaa lisäaineistusta. Toinen haluaa maksimoida hiukkassuodattimen tehokkuuden ja käyttöiän. Kolmas valmistaja taas painottaa öljyn kykyä alentaa moottorin sisäisiä kitkoja. Usein nämä vaatimukset ovat keskenään ristiriidassa, jolloin ainoana mahdollisuutena on tehdä eri tarpeisiin räätälöityjä tuotteita.

Ei olekaan siis mahdollista nimetä yleisellä tasolla parasta öljyä. Kyse on aina käyttötarkoitukseen sopivimman tuotteen valinnasta. Joissakin tapauksissa autoon sopii vain yksi erikoistuote, joissakin tapauksissa vaihtoehtoja voi olla hyvinkin paljon.

Ota yhteyttä, jos tarvitset apua

Mikäli tunnet tarvitsevasi apua oikean öljyn valitsemiseen, minä ja työkaverini Teboililla autamme mielellämme. Parhaiten ja nopeimmin asiat yleensä selviävät soittamalla voiteluaineneuvontaamme 020 470 0916. Tähän numeroon vastaamme 8–16 välillä. Meitä on täällä Teboilin konttorilla Vantaalla ongelmia ratkomassa neljän hengen tiimi, joilta löytyy erittäin laaja-alainen asiantuntemus ja tarvittaessa me saamme tukea edelleen Haminan voiteluainetehtaan huippuosaavalta väeltä.

Jos et pääse soittelemaan, niin voit lähettää meille viestin www.teboildiamond.fi -sivulta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta. Jätäthän puhelinnumerosi, sillä melko usein kysymykseen vastaaminen vaatii lisätietoja, jotka on helpointa selvittää puhelimitse. Sivulta löydät myös paljon hyödyllistä tietoa, jos haluat perehtyä voiteluaineisiin vähän syvällisemmin.

Hyvä tietolähde on myös tuoteluettelomme, jonka löydät pdf-muodossa osoitteesta www.teboil.fi/tuoteluettelo. Tuotevalikoimamme esittelyn lisäksi luettelossa on kattava paketti taustatietoa voiteluaineista. Tuotevalikoimaan tutustuminen auttaa valinnassa erityisesti silloin, jos autoosi sopii valikoimastamme useampi eri tuote.

Usein öljyn valinta on melko suoraviivaista ja helppoa kun hyödynnät tarjoamiamme apuvälineitä. Jos oikea tuote ei silti meinaa löytyä, niin soittele meille!